Input:

Določitev plače javnemu uslužbencu, ki sklene pogodbo o zaposlitvi v javnem sektorju (2. del)

7.11.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 13 minut

4.1.1.6 Določitev plače javnemu uslužbencu, ki sklene pogodbo o zaposlitvi v javnem sektorju (2. del)

Mag. Mojca Fon Jager

Glejte tudi Določitev plače javnemu uslužbencu, ki sklene pogodbo o zaposlitvi v javnem sektorju (1. del)

Osnovna plača v kateri je vključeno napredovanje

Veljavni ZSPJS v samostojnem V. poglavju od 16. do 20. člena z naslovom Napredovanje podrobneje določa to področje, obenem pa tudi, da je v osnovno plačo zaposlenega vključeno tudi napredovanje na delovnem mestu posameznega javnega uslužbenca.

Napredovanje, ki pomeni zvišanje osnovne plače, pa je možno še za del zaposlenih v javnem sektorju, kot to določa ZSPJS, ki poleg javnih uslužbencev omogoča napredovanje še nekaterim funkcionarjem, podrobnejši postopek za njihovo napredovanje pa določa področna zakonodaja za sodno vejo oblasti.

ZSPJS definira, kdo je funkcionar in sicer, da so to »osebe, ki pridobijo mandat za izvrševanje funkcije s splošnimi volitvami in osebe, ki pridobijo mandat za izvrševanje funkcije izvršilne in sodne oblasti z izvolitvijo ali imenovanjem v Državnem zboru Republike Slovenije in osebe, ki so izvoljene v predstavniškem telesu lokalne skupnosti ter lahko tudi druge osebe, ki jih skladno z zakonom kot funkcionarje izvolijo ali imenujejo nosilci treh vej oblasti, to je zakonodajna, izvršilna ali sodna oblast«.

V petem poglavju ZSPJS je določena podlaga za napredovanje zaposlenih v višji plačni razred, ki velja za celoten javni sektor, to je danes 195.000 javnih uslužbencev.

ZSPJS v 16. členu opredeljuje, kako se določi plača ob napredovanju v naziv oziroma v višji naziv, kar je tako imenovano vertikalno oz. karierno napredovanje na tistih delovnih mestih, ki imajo nazive. Tako je določeno, da se na delovnih mestih z nazivi v posameznem nazivu napreduje največ 5 plačnih razredov, na delovnih mestih, ki nimajo nazivov, pa skupaj največ 10 plačnih razredov. Glede na plačno lestvico, je 1 plačni razred 4% višja osnovna plača od plačnega razreda določenega za določeno delovno mesto, ki pa je osnova tudi za obračun vseh dodatkov, razen tistih, ki so določeni z nominalnim zneskom.

Prejšnja ureditev, ki je določala pogoje za izvedbo napredovanj pred začetkom uporabe novega plačnega sistema do leta 2008, ni poznala napredovanj po času mandata za zaposlene, ki so bili na delovnih mestih direktorjev javnih zavodov. ZSPJS je na tem področju uzakonil tudi njihova napredovanja


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih