Input:

Evidentiranje spornih in dvomljivih terjatev za javne zavode in obravnava časovnih razmejitev

10.9.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

5.6 Evidentiranje spornih in dvomljivih terjatev za javne zavode in obravnava časovnih razmejitev

Polona Gostan, Preizkušeni računovodja javnega sektorja, Preizkušeni državni notranji revizor

1. Sporne in dvomljive terjatve

Najmanj enkrat letno, vsaj pred sestavitvijo letnega poročila, je potrebno preveriti ustreznost izkazane velikosti posamezne terjatve.

SRS2024 5 v poglavju č) “Prevrednotovanje terjatev“ določa, da se terjatve, za katere se po začetnem pripoznanju domneva, da ne bodo poravnane oziroma ne bodo poravnane v celotnem znesku, razkrijejo kot dvomljive, če se zaradi njih začne sodni postopek, pa kot sporne.

Dvomljive in sporne terjatve je potrebno preknjižiti na analitične konte. Kako se slabi oz. odpisuje te terjatve, je odvisno od računovodske usmeritve v internem pravilniku o računovodstvu. Terjatev se mora oslabiti, če se oceni, da je njena poplačljiva vrednost manjša od knjigovodske.

Popravek terjatev oz. slabitev se lahko izvede na dva načina:

1. skupinsko v % od stanja vseh terjatev, določene skupine terjatev, posamezne terjatve ali pa v različnih % glede na starost glede na podlagi izkušnje iz preteklih let in pričakovanj v prihodnosti.

2. Individualno v znesku posamezne terjatve pri pomembnih vrednosti (kaj je pomembna vrednost se zapiše v pravilnik o računovodstvu).

PRIMER KNJIŽENJA POPRAVKA VREDNOSTI – OSLABITEV za zavod, ki ima terjatev v višini 100 EUR, za 50 EUR teh terjatev obstaja dvom o poplačilu.

Zap. št   Besedilo   Znesek v EUR   V breme   V dobro  
1.   oblikovanje popravka vrednosti   50   469   129  

Odpisi terjatev se najprej


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih