Input:

Kaj na delovnopravnem področju prinaša ZIUZEOP-A

12.5.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

4.1.3.8 Kaj na delovnopravnem področju prinaša ZIUZEOP-A

Strokovni avtorski kolektiv

Arhivski članek Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) si poglejte tukaj.

Arhivski članek COVID_19 – Ukrepi za javni sektor si poglejte tukaj.

Kaj za javni sektor prinaša ZIUZEOP-A?

Od 1. maja 2020 velja Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 61/20; v nadaljnjem besedilu: ZUZEOP-A), ki je dopolnil in spremenil tudi določbe, ki urejajo plače in nadomestila plač ter premestitve javnem sektorju. V nadaljevanju so predstavljene spremembe teh določb.

Delo preko polnega delovnega časa

Na podlagi 68. člena ZIUZEOP lahko nadrejeni, ne glede na določbe zakona, ki ureja delovna razmerja, in drugih zakonov glede časovnih omejitev dnevne delovne obveznosti, dnevnega in tedenskega počitka ter opravljenih ur dela preko polnega delovnega časa v času trajanja epidemije, ko ni mogoče na drugačen način opraviti nujnih nalog, javnemu uslužbencu brez njegovega soglasja odredi, da po poteku delovnega časa, brez prekinitve dela, ki bi javnemu uslužbencu omogočila počitek, kot ga določa zakon, ki ureja delovna razmerja, dokonča začeto nalogo ali opravi nujno delo.

Na ta način lahko javni uslužbenec opravi 20 ur na teden oziroma 80 ur na mesec, s soglasjem tudi več.

ZIUZEOP-A je glede dela preko polnega delovnega časa določil maksimalno število ur na leto, in sicer je zgornja meja 480 ur. Pri tem določa tudi, da:

- je odreditev dela preko polnega


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih