Input:

Vrednotenje dolgoročnih finančnih naložb

25.8.2016, , Vir: Verlag Dashöfer

4.3.3.2 Vrednotenje dolgoročnih finančnih naložb

Darko Branilovič

Dolgoročne finančne naložbe se pri uporabnikih enotnega kontnega načrta razvrščajo v skupino za prodajo razpoložljivih finančnih sredstev (glej opombo). Tovrstno vrednotenje opredeljuje Slovenski računovodski standard 3 (SRS 2016 – Finančne naložbe, glej opombo).


Tovrsten način vrednotenja finančnih sredstev je predviden za organizacije javnega sektorja zaradi dejstva, ker organizacije javnega sektorja ne morejo pridobivati finančnih naložb zaradi špekulacij, ampak zgolj za gospodarno ravnanje s sredstvi države ali lokalnih skupnosti.


Določila SRS 3 se upoštevajo le pri finančnih naložbah, pridobljenih na borznem trgu, kar pa pri večini organizacij javnega sektorja ne pride v poštev.

V skladu s Pravilnikom o razčlenjevanju in merjenju prihodkov in odhodkov pravnih oseb javnega prava (Uradni list RS, št. 134/03, 34/04, 13/05, 114/06 – ZUE in 138/06) in njegovimi spremembami (UL RS 12/07) se finančne naložbe vrednotijo:

Po nabavni vrednosti

Finančne naložbe se pri začetnem pripoznanju razvrstijo v skupino za prodajo razpoložljiva finančna sredstva. Finančne naložbe se pri začetnem pripoznanju izmerijo po nabavni vrednosti. Začetni pripoznavni vrednosti se pripišejo še stroški posla (glej opombo).


V skladu z zakonom o javnih financah javni zavodi in agencije, katerih ustanovitelj je


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih